Pages

29/01/2013

Chocolate Festival

Today it's time for a journey back in time to the beginning of December last year. The really scrumptious Chocolate Festival took place then organised by intensively-working Southbank Centre. The rule of festival was based on sweetening people's organisms - a variety of different stalls with handmade chocolates and other confectionery has been prepared. There were a lot of chocolate to drinking and eating, cupcakes, biscuits, truffles. Besides the sweetness' manifesto part, there were some workshops connected with chocolate.
Dzisiaj przenosimy się w czasie do początku grudnia zeszłego roku. Otóż wtedy to miejsce miał przepyszny Festiwal Czekolady, zorganizowany przez bardzo intensywnie działające Southbank Centre. Sam festiwal polegał głównie na słodzeniu organizmu - przygotowanych zostało mnóstwo różnorakich stoisk z wyrobami czekoladowymi i ogólnocukierniczymi: ręcznie robione czekolady do jedzenia i picia, babeczki, ciasteczka, trufle. Ale oprócz części będącej manifestem słodkości, były też różnego rodzaju warsztaty okraszone czekoladą.









I made up my mind to buy myself a mug of hot chocolate with chilli which turned out to be perfect decision. Chilli didn't affect the taste of the drink, it just makes the beverage to be much more warming up for the body which was very useful in that chilly morning. Moreover, I had a really light and yummy pastel de nata stuffed with raspberries and quite stodgy but still delicious salty peanut caramel brownie.
Yummy scrummy!
Oh, do you like chocolate? If yes, what type of it?

Sama zdecydowałam się na gorącą czekoladę z dodatkiem chilli, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Chilli okazało się nie wpływać na smak czekolady a jedynie na jej funkcję rozgrzewającą, którą oczywiście wzmacniała, co było mega pomocne podczas tamtego mroźnego przedpołudnia. Dodatkowo, spałaszowałam bardzo lekkie pastel de nata z malinami, a także dość zapychające brownie z solonymi orzeszkami ziemnymi na polewie karmelowej. Pychotki!  
A czy wy lubicie czekoladę, a jeżeli tak to jaką?









Cheerio,
Karolina

2 comments:

  1. mm, czekolada <3 pewnie, że lubimy! brownie z orzeszkami wygląda mega apetycznie *.*

    ReplyDelete
    Replies
    1. no to, ten... przede wszystkim gorzką :D a jak jest gorzka z całymi orzechami laskowymi, to jestem w siódmym niebie :D

      Delete