Pages

22/07/2015

Expo Mediolan 2015

Jak pewnie już zauważyliście, gdy nie wspominam tutaj o moich wojażach, to na blogu pojawiają się wpisy dotyczące jedzenia, ale bardziej od strony kulturowej. Dziś przyszła kolej na kolejny wpis z tej serii, dotyczący wielkiego przeglądu światowego jedzenia, który ma teraz miejsce w Włoszech. To właśnie tam, dokładniej w Mediolanie ma teraz miejsce Wystawa Światowa - Expo Milano 2015.
***
As you've probably noticed, when I don't write about my trips here I do write about food. Especially about food studies and culture. Today it's time for another entry in the series about the biggest food overview which takes place in Italy right now.  I'd like to talk a bit about World's Fair in Milan which is called Expo Milano 2015.



W ciągu 184 dni, od 1 maja do 31 października, aż 145 państw stara się pokazać z jak najlepszej strony, głównie poprzez lokalną kuchnię. Jest to też ogromny pokaz designu i architektury, czego namiastkę możecie zobaczyć na zdjęciach poniżej. Ponad 50 państw zbudowało własne pawilony, w których promują swoją kuchnię, kulturę i turystykę, a chyba warto, bo organizatorzy oczekują, że wystawę odwiedzi około 20 milionów ludzi z całego świata. Polska reprezentowana jest przez jabłko - hit polskiego eksportu rolniczego oraz pawilon nawiązujący do jabłka, bo zbudowany został z drewnianych skrzynek na owoce

Jednak pod tą ogromną fiestą kryje się też głębsze przesłanie. Tegoroczne Expo odbywa się pod hasłem Wyżywienie planety, energia dla życia, co ma zwrócić uwagę na problem głodu i niedożywienia na świecie oraz marnotrawstwa jedzenia, a także konieczność zadbania o lepszą jakość żywności.

Początkowo chciałam się wybrać na Wystawę Światową w Mediolanie. Jednak plany mają to do siebie, że nie zawsze wypalają, więc jeżeli wy byliście, to dajcie znać, jak wam się podobało. A jeżeli chcecie dowiedzieć się na ten temat więcej, to polecam relację redakcji Kukbuka, artykuł w The Guardian (który jest po angielsku), czy też instagramowy profil tego wydarzenia.
***
Within 184 days from May 1 to October 31 there are 145 countries trying to show their best side, mainly through local cuisine. It's also a huge parade of design and architecture, as you can see in the pictures below. More than 50 countries have built their own pavilions in which they promote their cuisine, culture and tourism. It's probably worth it because the organizers expect that about 20 million people around the world will visit the exhibiton. Poland is represented by an apple - top Polish agricultural export item and a pavilion built from wooden fruit crates.

However, under this huge fiesta hides a deeper message. The Expo is held under the slogan Feeding the Planet, Energy for Life which should draw attention to the problem of hunger, food waste and the need of better food quality.

Initially I wanted to visit Expo in Milan. However, the plans don't always work out so I'm sadly not going there. So if you were there, please let me know how you liked it. If you want to learn more about this, I recommend reading an article in The Guardian or follow an official Instagram account of the whole event. Stay tuned! Bye!

expo

expo

expo

expo

expo

expo

Pozdrawiam,
Karolina

No comments:

Post a Comment